Nieuwsgierig enthousiasme

“Hoe heet jouw man?” wil Teklay weten. De zeskoppige klas mag vragen stellen over mijn vakantie in Frankrijk en doet dat met een nieuwsgierig enthousiasme. “Goede vraag” zegt mijn collega-docent Latife lovend. Vervolgens verbazen we ons erover dat de naam ‘Leo’ moeilijk blijkt uit te spreken. Waarschijnlijk omdat je in de uitspraak een ‘j’ hoort die je op papier niet ziet? De cursisten stellen nog meer vragen. Hun zinnen kloppen grammaticaal lang niet altijd, maar aan vindingrijkheid geen gebrek.

 

Humor

Latife en ik beginnen de wekelijkse les altijd met een gezellig gesprek over een onderwerp uit de praktijk. Want dat is het belangrijkste op onze Oefenschool die elke maandagmiddag plaatsvindt. Oefenen met dagelijkse situaties, zoals een kletspraatje met je  buren, een gesprek met het Werkplein of een telefoontje met de docent van je kind. Met behulp van rollenspelen en nagespeelde telefoongesprekken komen we een heel eind. Gelachen wordt er ook, bijvoorbeeld als in het rollenspel wordt gevraagd of Marike en Latife goede docenten zijn. Of als ik – vanuit de gang – voor taxichauffeur speel  bij wie een taxi moet worden besteld.

 

Zwaaien langs je oor

Een ander geliefd onderdeel zijn de TPR-opdrachten (Total Physical Response). Met korte zinnen zeggen we wat de leerlingen moeten doen, waardoor de betekenis van de woorden beter blijft hangen, zoals: Knik, Geef een hand, Lach, Zwaai, Ga zitten, Geef een koekje, Eet een koekje en natuurlijk “Lekker”, waarbij het typisch Nederlandse zwaaien met de hand langs het oor wordt aangeleerd.

 

Oktember

De onderdelen lezen en schrijven worden niet vergeten, net zo min als grammaticale oefeningen, bijvoorbeeld over werkwoorden. Maar de praktijk blijft het belangrijkst: klokkijken, de dagen en de maanden (‘Oktember’!), afspraken maken, telefoneren, koffie drinken met de buren, groeten, bedanken. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wat precies onze bedoeling is! Eind augustus zijn Latife en ik gestart en als het aan ons ligt blijven we deze mensen voorlopig wekelijks begeleiden. Het gemiddelde aantal cursisten tot nu toe ligt rond de zes tot zeven. Er kunnen er nog een paar bij, maar we zijn al meer dan tevreden!

Categorieën: Oefenschool

1 reactie

Hein · oktober 1, 2019 op 11:05 am

Leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *